2013-06-07

Як краще готувати рибу і страви з неї

Очищувати рибну луску зручно спеціальним зубчастим ножем. Луска риби легко чиститься, якщо її покласти на 2 години в холодну воду з невеликою кількістю оцту (пропорція - 2 столові ложки на 1 літр води). Розморожують рибу тільки в холодній воді для того, щоб збереглися її властивості. Щоб зник болотний запах рибу після очищування і миття слід покласти на 1 годину у слабкий розчин оцту з невеликою кількістю меленого чорного перцю та лаврового листя.

Смажать рибу на сковороді з добре розігрітим жиром. Відстань між окремими шматками повинна дозволяти утворюватися cкоринці на поверхні риби. Саме утворена cкоринка затримує рибний сік.

Риба не буде прилипати до сковороди, якщо в жир додати небагато солі.
Смажена риба, на відміну від смаженого м’яса, при повторному підігріванні втрачає свій початковий смак.

Для того, щоб позбутися рибного запаху, потрібно рибу на 2-3 години загорнути у тканину, змочену оцтом, або додати в панірувальні сухарі чи борошно трохи тертого сиру.

Розморожувати рибу потрібно у великій ємкості з холодною водою, яку слід декілька разів змінювати. Пришвидшити процес можна, додавши у воду сіль (на 1 літру води 1 чайну ложку солі). Гарячу воду для розморожування використовувати не можна, оскільки тоді втрачаються цінні поживні речовини.

Щоб підсилити смакові властивості риби, її потрібно порізати на шматки і витримати впродовж 2-3 годин у маринаді з вина, ріпчастої цибулі та чорного перцю.
Для запікання на решітці, рибу потрібно посипати кукурудзяним борошном, щоб уникнути її прилипання до решітки.

Щоб зварити рибу цілою, потрібно застелити дно каструлі марлею так, щоб краї марлі звисали назовні. Зваривши рибу, слід витягнути марлю з рибою та обережно викласти її на блюдо.
Смажена риба буде особливо смачною, якщо її попередньо вимочити у молоці, а потім занурити у борошно та смажити в добре розігрітій олії.

Щоб рибні шматки не розпадались при смаженні, потрібно їх попередньо посолити і витримати так 10-15 хвилин.

Для того, щоб риба при очищуванні не вислизувала з рук, потрібно руки попередньо протерти сіллю.


Щоб посуд не просяк рибним запахом, потрібно його протерти змоченою в оцті  ганчіркою, або ж промити посуд холодною водою з милом.  


Немає коментарів:

Дописати коментар